De Nederlandse naam van de kardinaalsmuts (Euonymus fortunei) slaat op hoe zijn rozerode vruchten eruitzien. Maar het is juist het uiterlijk van zijn bladeren waardoor de kardinaalsmuts als buxusalternatief zo geschikt is. Net als de buxus heeft de kardinaalsmuts bladeren die klein van formaat en ovaalvormig zijn, al zijn die van de kardinaalsmuts wel wat spitser en zijn de bladranden wat grilliger. Voor een lage, dichtbegroeide haag die ietwat minder formeel aandoet dan een traditionele buxushaag is de kardinaalsmuts een uitstekende keuze. De kardinaalsmuts is makkelijk te snoeien en zal niet aangetast worden door de buxusschimmel of de rupsen van de buxusmot. Zijn die bedreigingen voor de buxus in jouw buurt actief? Dan is de kardinaalsmuts een van de meest bruikbare buxusalternatieven.
Japanse kardinaalsmuts
Kardinaalsmuts ‘Emerald ’n Gold’
Kardinaalsmuts ‘Emerald ’n Gaiety’
Japanse kardinaalsmuts als buxusalternatief
Hoewel de kardinaalsmuts een iets minder formele groeiwijze heeft dan de buxus, is deze uit Oost-Azië afkomstige plant met wat snoeiwerk een uitstekend buxusvervanger. Kardinaalsmutsen kunnen in ieder geval goed tegen snoei en je kunt zelfs je kardinaalsmuts snoeien als het vriest. Vooral de Japanse kardinaalsmuts (Euonymus fortunei ‘Vegetus’), die oorspronkelijk van het Noord-Japanse eiland Hokkaidō komt, heeft een uiterlijk dat goed met dat van een buxushaag te vergelijken valt. De Eonymus ‘Vegetus’ groeit iets sneller dan de buxus en andere kardinaalsmutssoorten; tussen de 20 en de 30 centimeter per jaar om precies te zijn. Daarom is het raadzaam om een haag met de Japanse kardinaalsmuts iets vaker te snoeien dan je bij een buxushaag zou doen.
Kardinaalsmuts als bonter alternatief voor buxus
Het mooie aan de kardinaalsmuts is dat je ook kunt kiezen voor kweekvormen met een wat bonter uiterlijk. De kardinaalsmuts ‘Emerald ’n Gold’ en de kardinaalsmuts ‘Emerald ‘n Gaiety’ leveren namelijk een haag op die qua vorm op een buxushaag lijkt, maar veel bonter van kleur is. De eerstgenoemde heeft gele randen aan zijn kleine bladeren en bij de tweede zijn die randen wit. Je hebt zelfs enige invloed op hoe breed die gekleurde randen precies worden. Wil je dat er zoveel mogelijk wit of geel in de bladeren van de kardinaalsmutsen zit? Geef ze dan een standplaats waar ze veel zonlicht vangen. In de schaduw gedijen deze tweekleurige haagplanten ook, maar dan zal het blad groener worden. Ze groeien maar 10 tot 20 centimeter per jaar en zijn dus heel makkelijk in onderhoud.
Kardinaalsmuts: buxusalternatief met een frisse uitstraling
Voor de vormsnoei is de kardinaalsmuts minder geschikt. De Japanse kardinaalsmuts groeit hier iets te snel voor en een vormsnoeikunstwerk met de tweekleurige varianten oogt wat rommelig. In dat geval kun je beter voor de Japanse hulst ‘Dark Green’® of zelfs de taxus kiezen. Alle soorten van de kardinaalsmuts zijn echter buxusalternatieven met een frisse, vrolijke uitstraling. Ideaal als je voor je buxus alternatieven zoekt die een vergelijkbaar uiterlijk hebben, maar nét iets anders zijn.