Japanse hulst ‘Dark Green’®

De Japanse hulst ‘Dark Green’® (Ilex crenata ‘Dark Green’®) is een van de beste buxusalternatieven. Als je een haag ziet die uit exemplaren van de Japanse hulst ‘Dark Green’® bestaat, is het goed voor te stellen dat je denkt dat je met een buxushaag te maken hebt. Er zijn geen andere wintergroene haagplanten waarvan de bladeren zoveel op die van de buxus lijken. En die van de kweekvorm ‘Dark Green’® in het bijzonder. Verder groeit de Ilex ‘Dark Green’® niet al te snel en komt hij als lage haag met een strakke, rechte vorm goed tot zijn recht. En misschien nog wel belangrijker: de Japanse hulst krijgt helemaal geen last van de buxusziekten die al vele buxushagen door heel Europa onherkenbaar beschadigd hebben.

Als er buxusstruiken in jouw wijk getroffen zijn door de buxusmot en de buxusrups, is de Japanse hulst ‘Dark Green’® daarom de ideale keuze als buxusvervanger. Er zijn meer soorten op de markt die qua uiterlijk behoorlijk wat van de buxus weghebben. De Chinese kamperfoelie (Lonicera nitida) en de kardinaalsmuts (Euonymus fortunei) zijn hier goede voorbeelden van: het zijn beide wintergroene soorten met kleine bladeren die ovaal van vorm zijn. De Japanse Hulst ‘Dark Green’® combineert echter het kenmerkende kleine blad en de donkergroene kleur van een buxushaag met een trage groei, een goede reactie op snoei en weinig eisen ten aanzien van zijn standplaats. De elegantie van een buxushaag 100 procent vervangen is bijna onmogelijk, maar met de Japanse hulst ‘Dark Green’® kom je er heel dichtbij.

Japanse hulst ‘Dark Green’®: de hulst met het buxusblad

Japanse hulst ‘Dark Green’®: de hulst met het buxusblad

Het lijkt misschien wat vreemd, een hulstsoort als alternatief voor de buxus. De meeste mensen zullen bij de hulst eerder denken aan de glanzende, stekelige bladeren van de Ilex aquifolium of gewone hulst. Er zijn zelfs zo weinig gelijkenissen dat je wellicht eerder zou verwachten dat de Ilex crenata familie van de buxus is. Bij de Japanse hulst zijn de stekels vervangen door een gekartelde rand; “crenata” betekent immers “gekarteld”. Deze kartels zijn echter zo klein dat ze nauwelijks met het blote oog te zien zijn. Van een afstandje lijkt het blad als twee druppels water op het glad gerande blad van de buxus. In het Engels wordt de Japanse hulst dan ook wel eens “box-leaved holly” genoemd: de hulst met het buxusblad.

Zoals uit de naam van de Japanse hulst al op te maken is, komt de plant van oorsprong uit het Verre Oosten. Het oorspronkelijke leefgebied van de plant is overigens niet alleen Japan, maar ook Taiwan, Oost-China, het Koreaanse schiereiland en het Oost-Russische eiland Sachalin. Daar heeft de plant leren omgaan met vrij strenge winters en daarom doen de wind en de winterkou hem niet veel. Ook daarin is de Japanse hulst dus sterker dan de buxus. Je kunt op vrijwel iedere goed gedraineerde grondsoort je Japanse hulst planten, maar van nature hebben ze een voorkeur voor een ietwat zure, vochtige grond. Het maakt niet uit of hij in de schaduw of in de zon staat. Als de standplaats geschikt is voor een buxushaag, is dat voor de Japanse hulst ‘Dark Green’® ook het geval.

De Japanse hulst ‘Dark Green’® voor lage hagen en vormsnoei

De Japanse hulst ‘Dark Green’® voor lage hagen en vormsnoei

Zo langzaam als de buxus groeit, groeit bijna geen enkele plant. Toch is de groei van de Japanse hulst ‘Dark Green’®, in tegenstelling tot de razendsnel groeiende Lonicera nitida, wel te vergelijken met die van de buxus. Door de langzame, compacte groeiwijze is de Japanse hulst ‘Dark Green’® met recht een lookalike van de buxus. Hij groeit iets sneller: zo’n 15 tot 30 centimeter in een jaar tijd. Het kan dus zijn dat je hem jaarlijks één à twee keer vaker moet snoeien dan bij een buxushaag gebruikelijk is, maar het resultaat is wel een mooie lage haag met een behoorlijk deftige, luxe uitstraling. De Japanse hulst ‘Dark Green’® kan twee meter hoog worden als je hem daar de tijd voor geeft, maar wie op zoek is naar buxusalternatieven houdt de haag natuurlijk liever laag.

Door die relatief trage groei is de Japanse hulst ‘Dark Green’® ook een aanrader voor de vormsnoei. Ook in dat geval zal hij misschien wat vaker bijgepunt moeten worden dan een buxusstruik die in een mooie vorm gesnoeid wordt, maar hij leent zich uitstekend voor deze vorm van kunstzinnig tuinieren. Beter dan andere buxusalternatieven als de kardinaalsmuts en de Lonicera nitida. Mocht je specifiek voor de vormsnoei op zoek zijn naar goede buxusvervangers, dan is de taxus een andere wintergroene plant die het overwegen waard is. Deze coniferensoort groeit jaarlijks maar een centimeter of 15 à 20 en zal daarom ook niet snel zijn vorm kwijtraken.

Alternatief buxus: de Japanse hulst ‘Dark Green’®

Alternatief buxus: de Japanse hulst ‘Dark Green’®

Kies je voor de Japanse hulst ‘Dark Green’® om jouw buxushaag te vervangen, dan kies je voor een haagplant die zijn kwaliteit bewezen heeft. De professionele hoveniers die de tuinen bij Paleis Het Loo bijhouden hebben in 2010 zo’n 27 kilometer aan buxushagen verwijderd en vervangen door de Japanse hulst ‘Dark Green’®. Inmiddels staan de tuinen er weer prachtig bij. Ook jouw tuin kan weer opgesierd worden door een haag die heel erg op jouw oude buxushaag lijkt door de Japanse hulst ‘Dark Green’® of een van de andere goede buxusalternatieven te planten.

Heb je nog geen buxushaag, maar twijfel je of een echte buxushaag in jouw buurt wel gaat overleven? Dan raden wij aan om de Japanse hulst ‘Dark Green’® te bestellen en in de tuin te planten. Dan heb je een vergelijkbaar uiterlijk zonder dat je bang hoeft te zijn voor buxusziekten.