Japanse hulst
Japanse hulst ‘Dark Green’®
Japanse kardinaalsmuts
Lonicera nitida
Wanneer u in plaats van een buxus alternatieven aangeplant heeft, wilt u natuurlijk dat uw nieuwe haag langdurig mooi en gezond blijft. Een goede verzorging van uw haagplanten helpt daarbij. Niet alleen het snoeien, maar ook het bemesten van uw planten is daarom essentieel. Door meststof aan de grond toe te voegen wordt uw haag voorzien van belangrijke voedingsstoffen en mineralen. In dit artikel gaan we dieper in op het bemesten van de verschillende buxusalternatieven.
Japanse hulst bemesten
Een plant die regelmatig als alternatief voor de buxus wordt ingezet is de Japanse hulst, wetenschappelijke naam Ilex crenata. Met name de Ilex crenata ‘Dark Green’® is een winnaar onder de buxusvervangers. Deze haagplant vertoont namelijk niet alleen uiterlijke gelijkenissen met de buxus, maar is ook nog eens vrij eenvoudig te onderhouden. Dit geldt overigens voor alle soorten Japanse hulst. Wat betreft bemesting hebben de verschillende soorten Ilex geen specifieke eisen. Wel houdt deze haagplant van een goed doorlatende grond. U kunt zo nu en dan de grond rondom uw haag omwoelen om deze weer doorlatend te maken. Eventueel kunt u dit aanvullen met een jaarlijkse bemesting in het voorjaar, mocht u vinden dat de Japanse hulst wel iets extra’s kan gebruiken.
Kardinaalsmuts bemesten
Een andere haagplant die gebruikt kan worden als buxusalternatief is kardinaalsmuts, wetenschappelijke naam Euonymus fortunei. Er zijn verschillende soorten kardinaalsmuts. Een soort die de nodige overeenkomsten met de buxus vertoont is de Japanse kardinaalsmuts. Ook kardinaalsmuts houdt van een goed doorlatende grond. Net als bij de Japanse hulst kunt u de grond eens in de zoveel tijd omwoelen. Wilt u deze haagplant bemesten? Doe dit dan in het voorjaar, bij voorkeur in maart.
Taxus bemesten
Ook de Taxus baccata is een heel geliefd alternatief voor buxus. Met de taxus kunt u een klassieke, strakke haag creëren. Ook is deze haagplant geschikt voor vormsnoei. De taxus kent twee groeiperioden per jaar. De eerste is gedurende maart en april, de tweede in juni en juli. Tijdens deze perioden kan de taxus best wat extra voedingsstoffen gebruiken. Een tweejaarlijkse bemesting is voor deze haagplant dan ook geen overbodige luxe. Zo blijft uw taxushaag mooi groen, gezond en sterk.
Portugese laurier bemesten
De Portugese laurier is in alle opzichten een prachtige, wintergroene haagplant. Hoewel hij weinig op de buxus lijkt, is dit toch een waardige vervanger. Bij het creëren van een Portugese laurierhaag worden vaak veel planten per strekkende meter aangeplant. Daardoor heeft deze haag extra veel voedingsstoffen nodig. Het jaarlijks bemesten van de Portugese laurier is dan ook essentieel. Dit kunt u het beste in het voorjaar doen. Op deze manier houdt u uw Portugese laurierhaag mooi en zorgt u ervoor dat deze goed blijft groeien.
Lonicera nitida bemesten
Dit buxusalternatief vereist eigenlijk geen bijzondere verzorging. Lonicera nitida, ook wel Chinese kamperfoelie of struikkamperfoelie, is een haagplant die een aantal uiterlijke kenmerken deelt met de buxus. De wintergroene haagplant groeit snel en heeft kleine, groene, glanzende blaadjes. In Engeland wordt lonicera nitida ook wel ‘armeluisbuxus’ genoemd vanwege de lage prijs. Deze haagplant wordt veel in plantsoenen gezien. In het voorjaar kunt u deze haagplant een basisbemesting geven om hem mooi te houden. Verder stelt lonicera nitida bijzonder weinig eisen aan de grond waarin hij staat.
Welke soorten mest zijn er?
Kort gezegd wordt er onderscheid gemaakt tussen kunstmest en organische meststof. Soms worden deze twee soorten gecombineerd tot één meststof. Wanneer u kunstmest gebruikt bij het bemesten van uw haag, kunt u in eerste instantie de indruk krijgen dat dit heel goed voor de planten is: ze lijken er immers prima op te groeien. Kunstmest is gemakkelijk oplosbaar in water. Daardoor bestaat het risico dat er in een keer teveel voedingsstoffen beschikbaar komen voor uw haagplanten. Hierdoor groeien ze weliswaar heel goed, maar kunnen ze ook verzwakken. Dit betekent overigens niet dat het beter is om helemaal geen kunstmest te gebruiken. Zolang u oppast voor overbemesting kan het gebruik van kunstmest geen kwaad.
Organische meststoffen winnen steeds meer aan populariteit onder tuiniers. Zoals de naam al zegt is deze mestsoort helemaal natuurlijk: het bestaat uit zowel plantaardige als dierlijke stoffen die ook in de natuur voorkomen. Deze meststoffen zijn dan ook niet schadelijk voor het milieu. Wanneer u organische mest gebruikt, nemen uw haagplanten alleen de mineralen en voedingsstoffen die ze nodig hebben. Er komt dus nooit in een keer een overschot aan voedingsstoffen vrij. Een ander voordeel van organische mest is dat wanneer u de planten bij zonnig weer bemest, er geen risico op verbranding van de wortels ontstaat. Dit kan bij het gebruik van kunstmest wel gebeuren. Als u kunstmest gebruikt doet u dit het beste bij bewolkt weer.
Hoe een haag te bemesten
Het bemesten van een haag is gelukkig niet erg moeilijk. Gebruikt u gewone mest? Dan kunt u deze toevoegen aan de aarde rondom uw haag. Hark daarna de aarde lichtjes aan. Wanneer u gebruikmaakt van mestkorrels kunt u deze over de gehele lengte in en om uw haag strooien. De dosering staat op de verpakking van de meststof aangegeven. Na het strooien van de mestkorrels dient u de aarde goed aan te harken om de korrels goed te verdelen.
Zowel organische mest als kunststof zijn verkrijgbaar als speciale hagenmeststof. Hagenmeststof is precies afgestemd op de behoefte van uw buxusalternatief. Bij het vormen van een haag worden altijd meerdere planten op een relatief kleine oppervlakte neergezet. Hierdoor onttrekken de planten meer voedingsstoffen aan de bodem. In speciale meststoffen zitten precies de juiste hoeveelheden mineralen en voedingsstoffen. Op deze manier blijft uw haag krachtig en vitaal en kunt u nog lange tijd met volle teugen van uw buxusalternatieven genieten!