Buxusvervangers

In de media duiken steeds vaker berichten op over de Nederlandse buxushaag. Zo bleek recentelijk dat de invasie van de buxusrups een groter probleem is dan deskundigen tot nu toe dachten. In grote delen van ons land worden buxushagen volledig kaalgevreten door het uit Azië afkomstige beestje. Daarnaast heeft de haagplant flink te lijden onder buxusschimmel en andere buxusziekten. We zien steeds vaker hoe kale, verdorde en bruine buxushagen onze tuinen ontsieren. Het is lastig om een passende en definitieve oplossing te vinden voor de grote problemen waar de buxus mee kampt. Daarom zoeken steeds meer tuinliefhebbers hun heil in buxusvervangers: haagplanten die enigszins op de buxus lijken. Maar is er wel echt een haagplant die de plaats van de buxus kan innemen?

Buxusvervangers of toch buxusalternatieven?

Voor liefhebbers van de buxus klinkt het waarschijnlijk een beetje cru: buxusvervangers. Deze prachtige haagplant kan immers helemaal niet vervangen worden. Of toch wel? Het klopt dat de buxus zulke unieke eigenschappen heeft, dat het lastig is om een goed alternatief voor de haagplant te vinden. Van de compacte groei en de dichte vertakkingsvorm tot de kleine, sierlijke ronde blaadjes: de buxus biedt een totaalpakket waarmee u prachtige klassieke hagen kunt ontwikkelen. Het statige uiterlijk van een buxushaag is moeilijk te evenaren, maar het is ook weer niet onmogelijk.

Toch begrijpen we maar al te goed dat een woord als buxusvervangers de indruk kan wekken dat de haagplant zo eventjes vervangen kan worden. Daarom spreken we ook wel van buxusalternatieven: gezonde haagplanten die bepaalde eigenschappen met de buxus delen, waardoor ze op dezelfde manier toepasbaar zijn. Wanneer u een buxusvervanger aanplant blijft uw tuin verschoond van vervelende rupsen en nare buxusziekten, terwijl u wel dezelfde uitstraling en sfeer creëert als met een mooie buxushaag. Geloof ons, wij hadden het zelf graag anders gezien. Want wat was het mooi geweest als de buxusrups nooit zijn weg naar Europa gevonden had. Of als schimmelziekten zich niet razendsnel van haag naar haag verplaatst hadden. Dan waren buxusvervangers lang niet zo hard nodig geweest als nu.

De allerbeste buxusvervangers voor uw tuin

Maar soms kan het helaas toch nodig zijn om een buxusalternatief aan te planten. Bijvoorbeeld omdat ook uw buxushaag ten prooi gevallen is aan de buxusrups. Of omdat u alles geprobeerd hebt om buxusschimmels te bestrijden, zonder het gewenste resultaat. Natuurlijk kan het pijnlijk zijn om uw buxushaag te ruimen. U heeft er immers de nodige liefde en tijd in gestoken. De jonge haagplanten zien uitgroeien tot een mooie zichtdichte buxushaag. Met de nodige bemesting en snoei heeft u de haagplant op zijn allermooist gehouden en jarenlang van het uitzicht genoten. Maar wanneer buxusziekten om zich heen grijpen is er soms geen andere optie dan het aanplanten van een waardig alternatief.

Gelukkig zijn er in deze gevallen hele mooie buxusvervangers verkrijgbaar die uw tuin snel weer opknappen. Alternatieven waarmee u fantastische resultaten kunt boeken: van vormsnoei tot formele lage of middelhoge hagen. De welbekende buxusbollen, kegels en piramides zijn makkelijk te reconstrueren met bepaalde buxusvervangers zoals de Japanse hulst en de taxus. Met buxusvervangers kunt u hagen in allerlei patronen aanleggen. Daarnaast zijn goede buxusalternatieven altijd wintergroen. Zo geniet u het hele jaar door van een mooie groene tuin. Want dat is een van de eigenschappen die de buxus zo geliefd maakt.

De Japanse hulst is overigens een buxusvervanger die we veel terugzien in Nederlandse tuinen. Deze haagplant is de afgelopen tijd steeds populairder geworden doordat hij zo vaak wordt ingezet als alternatief voor de buxus. Vooral de Japanse hulst ‘Dark Green’, ‘Convexa’ en ‘Green Hedge’ zijn favoriete buxusvervangers. Hun blad lijkt enigszins op dat van de buxus, evenals de goede vertakking van de plant. Daarnaast wordt de Japanse hulst gekenmerkt door een zeer onopvallende bloei, net als de buxus. Ook vraagt deze plant geen ingewikkeld onderhoud en past hij goed bij vrijwel elke tuinstijl.

Andere interessante buxusalternatieven

Nu is de Japanse hulst niet de enige haagplant die gretig wordt gebruikt als buxusvervanger. Ook de taxus zien we veelvuldig terugkomen in tuinontwerpen waarin de buxus eerder een grote rol speelde. Dat kan vreemd klinken: de taxus is immers een conifeer en heeft geen ronde blaadjes, maar zachte naalden. Dat klopt natuurlijk. De taxus is een haagplant met een ander soort uiterlijk dan de buxus. Toch leent hij zich geweldig voor vormsnoei en het creëren van de welbekende strakke hagen. Van een afstand heeft een taxushaag best wel iets weg van een buxushaag: als u dichterbij komt ziet u natuurlijk wel een wezenlijk verschil.

Verder worden ook Chinese kamperfoelie, kardinaalshoed en bepaalde soorten laurierhaag nog wel eens als buxusalternatieven gebruikt. Voor degenen die echt op zoek zijn naar een haagplant die gewoon heel veel op de buxus lijkt raden we overigens altijd de Japanse hulst ‘Dark Green’ aan. Deze haagplant wordt nog steeds het vaakst gebruikt als buxusvervanger. Ook de andere soorten Japanse hulst zijn breed inzetbaar en vertonen een goede uiterlijke gelijkenis met de buxus. Wie bereid is om een haagplant die wat minder op de buxus lijkt een kans te geven, kan zich verdiepen in kardinaalshoed of Portugese laurier als buxusvervanger. Beide haagplanten geven een prachtig effect en zullen uw tuin zeker nieuw leven inblazen.

Het is dus lastig om een echt goede vervanger te vinden voor de zo geliefde buxus. Toch is het in deze tijd hard nodig om geschikte alternatieven te hebben. Het ziet er namelijk niet naar uit dat er in de nabije toekomst een oplossing komt voor problemen als de buxusrups en de verschillende buxusziekten. Gelukkig hebben liefhebbers van de buxus meerdere keuzes uit degelijke en bovenal gezonde haagplanten die prima op de buxus lijken, maar niet kampen met de grootschalige gezondheidsproblemen. Op deze manier kunnen we met zijn allen blijven genieten van de aanblik van een prachtige wintergroene haag, maar houden we buxusziekten buiten de deur.